Vragen en antwoorden

Er wordt uitgebreid de tijd genomen voor de behandeling van uw kat. Er wordt altijd gestart met een klein onderzoek: waar zitten de klitten en wat voor behandeling is er nodig en wat zijn de wensen? Bij een trim behandeling van een kat is het, in tegenstelling tot een behandeling bij de hond, vaak wenselijk dat de eigenaar erbij blijft, katten zijn dan namelijk over het algemeen rustiger en makkelijker te behandelen. 

Er wordt gestart met het knippen van de nageltjes. Vervolgens wordt er gekamd, ontklit en ontwolt. Als uw kat teveel klitten heeft, of wanneer u dat wenst, wordt de kat geschoren. Soms is het voldoende om alleen de enkele klitten eruit te scheren of delen zoals buikzijde en/of tussen de achterpootjes. Wanneer er niets anders op zit dan geheel scheren houdt uw kat altijd nog een mooi behaarde kraag, pootjes en staart.

Vervolgens wordt de kat gewassen en droog geföhnd, maar wanneer dat niet toegelaten wordt of te stressvol wordt geacht, wordt een droogshampoo behandeling toegepast. Nu alleen nog even doorkammen en oren, ogen en achterkant reinigen en uw kat is weer klaar om naar huis te gaan.

Wanneer de vacht dusdanig bewerkelijk is (lang en veel haar) dat de kat zijn/haar vacht niet meer goed zelf kan onderhouden.

In geval van de ouder wordende kat, wanneer de kat tijdens het reinigen zelf niet meer bij alle plekjes kan komen door stramheid/artrose.

In geval van overgewicht/obesitas; het overgewicht zit in de weg om de gehele vacht zelf nog goed te kunnen onderhouden.

Wanneer de kat veel last heeft van haarballen door het oplikken van loszittend haar bij (overmatig) verharen en loszittende onder wol.

Wanneer een kat “show klaar” gemaakt moet worden voor show/keuringen.

In geval van ernstige vervuiling.

Een kat kan het gehele jaar door getrimd worden. De vacht van een kat zorgt voor isolatie en voor verkoeling, dus zowel in de winter als in de zomer heeft het zijn functie. Maar haarballen zijn erg vervelend en klitten/vilt zelfs erg pijnlijk (een klit trekt constant aan de huid en belemmert de kat bij zijn/haar bewegingen), daarom is het het beste als zijn vacht het gehele jaar door goed verzorgd is. In de praktijk komt dat meestal neer op gemiddeld 3-4 bezoeken aan de trimsalon per jaar.

De ondervacht bij katten kan soms erg dik en vol zijn een kan dan snel klitten vormen, wanneer dit niet op tijd verwijderd word kunnen de klitten zelfs vervilten, dit is voor de kat pijnlijk en belemmerd bewegingen, daarom is een trimbeurt niet alleen nodig bij langharige rassen maar (soms) ook bij kortharige rassen. Bij ernstige klitvorming of zelf vervilting is er vaak geen andere optie dan het gedeeltelijk of geheel scheren van de kat.

Helaas zie ik nog wel eens dat een eigenaar zelf geprobeerd heeft een klit weg te knippen, soms met (ernstige) huisverwondingen tot gevolg, de huid van een kat is dun en zeer elastisch en rekt mee met het omhoog halen van een klit en zonder dat het gezien wordt kan er dan in de huid geknipt worden. Ik geef u na een behandeling graag advies hoe u het beste de vacht van uw kat zelf kunt onderhouden en evt. klitjes veilig kunt verwijderen.