Vragen en antwoorden

Tijdens het trimmen wordt de vacht door het kammen en voorzichtig  plukken ontdaan van vuil en oud loszittend haar.

Bij een extreem lange vacht wordt deze met een schaar ingekort.

Nagels worden geknipt en eventuele klitten worden in sommige gevallen voorzichtig weggeschoren.

Konijnen verharen meerdere keren per jaar. Met name in het voor- en najaar is het duidelijk te zien.

Langharige vacht rassen raken snel vervilt wanneer deze niet ontdaan wordt van loszittend haar.

Door een trimbeurt is er minder kans op problemen met maag-darmstelsel omdat er minder haren opgelikt en ingeslikt wordt door het konijn wat ernstige gevolgen kan hebben omdat konijnen niet kunnen braken.

Als het konijn klitten of vilt in de vacht heeft is een trimbehandeling zeker noodzakelijk.

Voor konijnen met onderhoud gevoelige/moeilijke vacht is het aan te raden regelmatig een trimster te bezoeken.

In geval van klitten of extreme  verharing is een trimbehandeling zeker nodig maar het is aan te bevelen de vacht preventief te behandelen zo’n 3-4 keer per jaar.

Klitten zijn erg vervelend en pijnlijk voor het konijn, ze ontstaan door het samenkleven van onder meer plukken vacht, dood/loszittend haar en  stukjes hooi of stro.

Vilt komt voort uit een klit die steeds vaster en heftiger met andere haren in de knoop raakt en uiteindelijk een plakkaat wordt die er niet meer uit te kammen is.

Viltplekken zorgen dat de huid slecht geventileerd wordt en kan gaan broeien. Parasieten kunnen zich nestelen tussen de huid en het vilt.

Doordat de huid door viltplekken wordt strakgetrokken doet dit pijn en wordt het konijn in zijn bewegingsvrijheid beperkt.

Bij een (ernstig) vervuilde vacht met bijvoorbeeld ingeharde ontlasting of vilt, zand, stro/hooi en of vlooien duurt de behandeling langer en wordt daarom een meerprijs gerekend afhankelijk van de ernst.